Kystlivrednings-rapporten:
Kystlivrednings-rapporten af maj 1996
Bilag 1  [Bilag 2] 
Ordforklaring

I rapporten er der brugt en række begreber og udtryk. Nogle af disse er knyttet direkte til en kystlivredderterminologi, mens andre er almindeligt benyttede, men i denne sammenhæng tillagt en specifik betydning.

i følgende ordforklaring er de enkelte ord/begreber 'defineret' i forholdet til den brug, der er gjort i denne rapport.

Badeflag: er de flag, kystlivredderen bruger til at give de badende oplysning om badesituationen. Der findes tre flag, som efter behov hejses på kystlivreddertårnet. De tre flag er:

  • Grønt: at badning er tilladt
  • Gult: at badning er tilladt, men at der skal udvises stor agtpågivenhed.
  • Rødt: advarsel om, at badning er forbundet med stor fare.
Dækningsgrad: er et udtryk for, hvor stor en del af kysten - inden for et kystlivrednings-distrikt - der er omfattet af overvågningszoner. Afhængigt af antallet af kystlivredningsposter - og den indbyrdes afstand mellem disse - vil der kunne tales om, at kystlivredningen har en hel eller delvis dækningsgrad. Er afstanden mellem to poster 5 km, vil dækningsgraden være 100%. Dette vil samtidig sige, at der ikke er nogen mellem-zone imellem to poster.

Kystlivredder: En kystlivredder er en person, som har bestået kystlivredderprøven. Prøven består af en teoretisk- og en praktisk del. Den praktiske del omfatter prøver i såvel en svømmehal som i åbent hav. Som bevis på aflagt prøve udstedes et bevis i såvel dansksproget som engelsksproget udgave. Prøven er internationalt anerkendt.

Kystlivreddertårn: er det samme som en observationsplatform, hvorfra kystlivredderen kan overvåge badegæsterne.

Kystlivredder-zone: En kystlivredder-zone er det område, hvor det kan opnås en større grad af badesikkerhed. En kystlivredderzone er området omkring et kystlivreddertårn. Zonens udstrækning er typisk 300 m på hver side af kystlivreddertårnet. På land er området tydeligt afmærket med eksempelvis en vimpel på en 3 m høj stage. I vandet kan der udlægges bøjer, som markerer den ydre grænse for badning.

Kystlivrednings-distrikt: Et kystlivrednings-distrikt er et område af kysten, hvor der er etableret en eller flere sammenhængende kystlivredningsposter. Et kystlivrednings-distrikt er styret som én enhed og ressourcerne inden for dette kan disponeres frit, såvel vagt- som redningsmæssigt.

Kystlivredningspost: En kystlivredningspost er den 'byggesten', som et kystlivrednings-distrikt 'opbygges' af. En kystlivredningspost har en observationsplatform og et antal kystlivreddere tilknyttet.

Der sondres mellem tre forskellige kystlivredningsposter. Disse er:

  • En hovedpost
  • En mellempost
  • En sidepost
Kystområde: Et kystområde er en del af en kyst, som geografisk, topografisk eller anvendelsesmæssigt er ensartet eller har samhørighed. I Nordjylland findes der fem kystområder: Jammerbugten, Tannis Bugt, Aalbæk Bugt, Læsø Rende og Aalborg Bugt. De to førstnævnte kystområder ligger på Vestkysten og de tre sidstnævnte på Østkysten.

Kyststrækning: En kyststrækning er en afgrænset del af et kystområde. En kyststrækning vil typisk svare til et kystlivrednings-distrikt.

Kørende kystlivredder: En kørende kystlivredder er en kystlivredder, som afpatruljerer/overvåger et område af kysten i bil. Overvågningen sker typisk i mellem-zonerne.

LIVREDNING.DK
 LIVREDNING.DK SPECIAL NYT
 VIDEO/AUDIO
ARANCIA redningsbåd
Rügen-Binz kystlivredderne
 FLERE BERETNINGER
Kystlivredder 2001 - Beretning af Christian Høgh Aziz
Virkelighedens Baywatch - Beretning af Høyer-Kruse & Hede Simonsen
Rødhus 2001 - Beretning af Jeppe Bredahl Pedersen
En Verden til Forskel - Beret-
ning af Bianca Carstensen
 EKSTRA INFORMATION
BEACH-kørestole
Animation af hestehul
RID-faktoren: En lumsk drukneårsag
 RESOURCES
Lær kystlivreddernes SIGNALFLAG at kende
NY livredningsbog
Online Debat Forum
Mellem-zone: En mellem-zone er det område eller strækninger, som kan opstå, hvis ikke dækningsgraden er 100%. En mellem-zone kan også ses som det 'slip', der opstår imellem to kystlivredningsposter, hvis disse placeres for langt fra hinanden (mere end 5 km).

Observationsplatform: er en 6,5 meter høj platform (gulvhøjden er 6,5 m - sigthøjde 8 m). Fra observationsplatform er det med en kraftig kikkert (eksempelvis 12x50) muligt - på 2,5 km afstand - at se, hvorvidt en person er i fare eller blot bader lidt 'voldsomt'. Højden af tårn er en afvejning af konstruktion og stabilitet. Jo højere, jo bedre oversigt.

Overvågning: er den vigtigste af kystlivredderens opgaver. Den består i at iagttage, hvad der sker på stranden og i vandet. Opgaven kan udføres fra kystlivreddertårnet eller fra stranden.

Overvågningsområde: er fællesbetegnelsen for de tre forskellige zoner, der knytter sig til en kystlivredningspost. De enkelte zoner repræsenterer forskellige grader af overvågning og sikkerhedsniveau. Overvågningsområdet opdeles i følgende zoner:

Overvågnings-zone: En overvågnings-zone er det område - uden for kystlivredder-zonen - som det visuelt er muligt at overvåge fra kystlivreddertårnet. En overvågnings-zone har typisk en udstrækning på 2,5 km på hver side af tårnet og zonen kan markeres med skilte.

Radiokommunikation: I denne sammenhæng det samme som radiokontakt.

Radiokontakt: er kystlivredderens 'livline'. Det hænger sammen med, at det er radiokontakten, der skaber helheden. Via radioen kan kystlivredderen delagtiggøre sine kollegaer i sine iagttagelser. Den enkelte kystlivredder er udstyret med en bærbar radio og på hver kystlivredningspost findes der en stationær radio. En såkaldt basisstation. Den enkelte kystlivredningspost har desuden en almindelig mobiltelefon, hvorfra Falck, politi og eventuelt SOK (Søværnets Operative Kommando) kan tilkaldes.

Sikkerhedsniveau: er den grad af sikkerhed, der bademæssigt 'tilbydes' i de tre overvågningsområder. De enkelte områder/zoner repræsenterer forskellige grader af overvågning.

SOK: Søværnets Operative Kommando.

Strand: En strand er en afgrænset del af en kyststrækning, hvor der optræder en større koncentration af badegæster. Der kan således være mange strande på en kyststrækning. Denne koncentration af badegæster skyldes typisk, at der er mange overnatningsfaciliteter i baglandet - det være sig et sommerhusområde, en campingplads eller et feriehotel. En anden årsag til en større koncentration af badegæster kan være, at der findes gode parkerings- eller nedkørselsforhold til den pågældende strand eller at stranden ligger i bekvem nærhed af bymæssig bebyggelse. i rapporten er ordet 'en strand' altså brugt mere specifikt end blot i betydningen en sandstrand.

Vandrende kystlivredder: En vandrende kystlivredder er en kystlivredder er en kystlivredder, som afpatruljerer/overvåger et område til fods. Overvågningen sker typisk i mellem-zonerne eller inden for kystlivredningspostens område på dage med mange badende på stranden.


Bilag 2
Materiel og udstyr 

I det følgende er der - for at illustrere kystlivredderens arbejdsbetingelser - givet en summarisk beskrivelse af det marteriel/udstyr, som skal bruges i forbindelse med 'driften' af en kystlivredningspost.

Generelle krav til materiellet



Det materiel, som bruges i en kystlivredning, bliver typisk udsat for en ekstraordinær/ekstrem belastning. Der tænkes på såvel den arbejdsmæssige belastning som på påvirkningen fra det miljø, hvor i det bliver brugt (sand, salt og vand).

Materiellet skal virke efter hensigten - og det vel at mærke hver gang. i redningsaktioner befinder den forulykkede sig ofte på grænsen af sin formåen. Svigter materiellet i sådanne situationer, kan det give katastrofale konsekvenser.

I hvert enkelt tilfælde må det vurderes, hvilket materiel på markedet, som kan opfylde de stillede krav. Typisk følges pris og kvalitet ad. Dårligt materiel kan indgyde en falsk trykhedsfornemmelse og i sidste ende give nye faremomenter i stedet for hjælp.

Egenskaber ved materiellet er, at det skal være:

  • Let
  • Synligt
  • Stærkt
  • Robust
  • Vandtæt
  • Rustfrit/rustfast
  • Flydebart
Det vil ofte være svært at vælge, fordi de ønskede egenskaber i flere tilfælde er modsat retted. For eksempel er der typisk en modsætning mellem styrke og lethed.

At materiellets udseende også spiller en stor rolle er muligvis en smule kontroversielt. Det er dog sådan, at kystlivredderene bruger deres tid på at overvåge og udføre andre serviceprægede opgaver og dermed 'bliver set'. i den forbindelse er det vigtigt, at det materiel, man ser, giver badegæsten en følelse af at få en service af høj kvalitet - og at de er i gode og sikre hænder. Heldigvis ser mange gode og formålstjenlige ting også ud, som de er: Den ægte vare.

Kystlivredningsposter



En kystlivredningspost (hoved- eller midterpost) er udstyret med følgende større faciliteter: 
opholdssted for kystlivreddere på vagt. Bør være træhytte hævet 1½ m over terræn
  • Observationsplatform (tårn) med en højde på 5-6 m
  • Havgående redningsbåde på trailer med motorer og ekstra motor
  • Terrængående redningsbil med lad og træk beregnet til transport af redningsbåd og eventuelt forulykkede
På kystlivredningsposten skal følgende udstyr desuden forefindes:
Mobiltelefon
Stationær radio (basisstation)
Bærbar radio til hver kystlivredder
Redningstorpedo til hver enkelt kystlivredder
Kraftig kikkert
Megafon
Genoplivningskikkert med iltapparat, sug, masker og chocktæppe
Førstehjælpsudstyr
Fridykningsudstyr til to personer (snorkel, maske, svømmefødder)
Rednings-/svømmeveste til hver kystlivredder
Signal-/badeflag
Oplysningstavler til angivelse af vand- og luft temperatur samt vindretning og -styrke.

Anskaffelsesprisen på ovennævnte 'småting', har en overkommelig størrelse, idet det koster i nærheden af 50.000 kr. Til gengæld er det andre beløbsstørrelser, der er tale om, når de 'store' ting - såsom båd, bil, observationstårn og opholdssted - skal anskaffes. Eksempelvis koster en havgående båd med to motorer rundt regnet 100.000 kr. En båd med motor, der kun skal kunne operere inden for 2. revle, kan fås til cirka 35.000 kr.

Beklædning
Synlighed er vigtigt for en kystlivredning. Det er herfor vigtigt, at kystlivredderne har en iøjnefaldende og ens påklædning - og altid bærer denne - så de hurtigt genkendes af strandens gæster.

Erfaringen viser, at beklædningen skal have en vis kvalitet for at kunne holde. Det betyder til gengæld også, at ekviperingen af en kystlivredder med kasket, to T-shirts, et par badebukser eller shorts og en træningsdragt beløber sig til omtrentligt 4.000 kr. Denne pris inkluderer trykning af 'KYSTLIVREDDER' på alle beklædningsdelene.

Kystlivredderkorpset er gennem flere år ekviperet af det verdenskendte badetøjsfirma SPEEDO.

Livredning.DK Livredning.DK Livredning.DK


 
Nyhedsmedie for Kystlivredning

BOOKMARK THIS!
Nyhedsmedie for Kystlivredning