Den Lille Blå
 
Den lille blå kystlivredningsrapport af 1991
Uddannelse af kystlivreddere 

Af kystlivrednings-veteranerne Steen P. G. Jørgensen, Jens Møller Christensen og Mogens Kirkeby, anno 1991

Kystlivredderskole
I forbindelse med pilotprojektet i 1990, hvor vi uddannede 15 kystlivreddere, var alle enige om, at vi havde virkelig gode forhold. Hele holdet boede, spiste og modtog teoriundervisning på Sporthøjskolen/Trænerskolen i Aalborg. Vi havde adgang til adskillige svømmehaller, 1 km til lystbådehavn og fjorden og 30 km til Vesterhavet. Der var desuden mange muligheder for at flytte rundt på stedet for den praktiske undervisning. Der var muligheden på østkysten og fra lystbådehavnen kunne sejles til læområder i fjorden. Altsammen er det forhold, man kan byde kursister på kommende kurser.

Kystlivredder-aspiranterne anno 1990 (nogle af dem) Lad det lige blive bemærket, at flere forhold omkring bådførerkurset bør blive bedre. Kurset er meget ressourcekrævende både tidsmæssigt og pengemæssigt og uheldige vejrforhold kan forøge kravene. Vi var heldige i 1990.

Det ideelle mål er faste faciliteter ved vesterhavskysten. Måske i samarbejde med en kystlivredningstjeneste samme sted. Man kunne også forestille sig at udvide målgruppen af kursister ved at tilbyde mere komfortabel inkvartering, måske så kursisterne kunne have familien med. Der findes mange forskellige kursusejendomme på kysten.

Kystlivredderkurset - indhold og opbygning:
FAG: LEKTIONER:
Radiokommunikation 4 lekt.
Livredderens dagligdag 2 lekt.
Gennemgang af redningsoperationer 3 lekt.
Motorlære 4 lekt.
Svømning i hal incl. prøver 10 lekt.
Apparatdykning i hal incl. teori 4 lekt.
Anatomi/fysiologi 6 lekt.
Førstehjælp incl. hjertemassage og prøve 12 lekt.
Motorkursus på land og i vand 4 lekt.
Sejlads på fjorden 10 lekt.
Krisemedicin 2 lekt.
Speciel "vand"- medicin 2 lekt.
Samarbejde med Falck 1 lekt.
Sejlads i brænding og på hav - teori 1 lekt.
Kystsejlads - praksis 4 lekt.
Kystforhold 2 lekt.
Dommerkursus til Havsvømmerprøven 2 lekt.
Kystsvømning incl. prøve 6 lekt.
Skriftlige og mundtlige prøver 4 lekt.
I alt 80 lekt.

Sådan omtrent vil det tage sig ud for den enkelte kursist. I praksis vil der naturligvis være tale om flere timer, da man jo eksempelvis kun eksaminerer en ad gangen mundlgt.

Ovenstående vægtning (skemaet) er revideret ud fra erfaringerne fra 1990, hvor vi evaluerede grundigt hver dag, og hvor holdet også bestod af enkelte erfarne kystlivreddere.

LIVREDNING.DK
 LIVREDNING.DK SPECIAL NYT
 VIDEO/AUDIO
ARANCIA redningsbåd
Rügen-Binz kystlivredderne
 FLERE BERETNINGER
Kystlivredder 2001 - Beretning af Christian Høgh Aziz
Virkelighedens Baywatch - Beretning af Høyer-Kruse & Hede Simonsen
Rødhus 2001 - Beretning af Jeppe Bredahl Pedersen
En Verden til Forskel - Beret-
ning af Bianca Carstensen
 EKSTRA INFORMATION
BEACH-kørestole
Animation af hestehul
RID-faktoren: En lumsk drukneårsag
 RESOURCES
Lær kystlivreddernes SIGNALFLAG at kende
NY livredningsbog
Online Debat Forum
Man ser, at det var et meget koncentreret kursus, men på 2 uger kan det gennemføres, også med ovenstående udvidelser af lektionstallet.

Der bør kunne ske meritoverførsel, således at hvis man kan fremvise certifikater, kan disse fritage kursisten for dele af undervisningen. Eksempelvis: Radiokommunikation, førstehjælp, yachtskipper, dykkercertificat.

Det vil naturligvis iokke kunne fritage kursisterne for prøverne.

Der bør fremstilles skriftligt kursusmateriale og litteraturhenvisninger i de teoretiske fag, således at en høj grad af selvstudium er muligt som forberedelse.

Det er ønskeligt at etablere 2 hold hvert år, hvor det ene hold kørte det koncentrerede forløb. Det andet kunne samles 4 weekends i løbet af vinteren til teori og halsvømning og så afslutte med den praktiske del på kysten, ugen efter det koncentrerede forløb er gennemført. En delvis integrering var således mulig, det vil give yderligere fleksibilitet og en bedre forsikring mod uhensigtsmæssigt vejrlig.

Kan det hele arrangeres i forbindelse med en etableret kystlivredningstjeneste, åbner der sig andre og større muligheder for fleksibilitet og financiering af begge projekter.

Anskaffelser til skolen
Som nævnt var forholdene på det første kystlivredderkursus acceptable. Det må dog tilrådes, at der skaffes et beløb til køb af de grejer, som det var nødvendigt at leje. Dels var udgiften hertil meget høj i forhold til resten af udgifterne, dels vil alle fremtidige udgifter afhænge af, om det overhovedet er muligt i fremtiden at indgå en lignende lejeaftale. Desuden blev der lagt uforholdsmæssigt megen energi i fremskaffelsen af alle disse nødvendige stumper og usikkerheden om de nåede frem.

Det må tilrådes at skaffe nok midler til køb af 4 joller med motorer plus grej - plus 10 vandtætte håndradioer og diverse stumper. I alt ca. kr. 300.000,-

Når alt dette eksisterer, vil det desuden kunne udlejes - til forsøgsredningstjenester - hvor kommuner eller andre måtte ønske det. Man kan også forestille sig, at skolen i nogen grad kunne leje sig ind hos en redningstjeneste, når den bliver etableret et sted.

Livredning.DK Livredning.DK Livredning.DK
 
 
Nyhedsmedie for Kystlivredning

BOOKMARK THIS!